Genarp ligger i Lunds kommun, vackert beläget vid Romeleåsen. En av anledningarna till att man vill bo här är den fina naturen som inbjuder till lugna promenader eller löpning i skog och kuperad terräng. Sedan några år är Genarp en populär inflyttningsort, vilket märks inte minst på alla nybyggda bostäder. Ungefär 3700 personer bor här, och den som besöker friluftsbadet en solig sommardag kan snart konstatera att en hel del av byinvånarna är mellan 0 och 5 år. Barnomsorgen sköts av de fyra förskolorna eller dagbarnvårdarna, och de äldre barnen går antingen i Häckebergaskolan eller i Genarps skola där eleverna kan gå t.o.m. nionde klass.

En av Genarps sevärdheter är kyrkan, som är den enda kyrka som uppfördes i Skåne under 1500-talet. Den byggdes av godsherren Hack UlfstandHäckeberga slott. Nära byn ligger tre slott, varav det största är just Häckeberga slott, som idag ägs av släkten Tham. Det ligger på en ö i Häckebergasjön i naturvårdsområdet Häckeberga strax söder om Genarp och inrymmer idag hotell och restaurang. Här har dokusåpan Stjärnorna på slottet spelats in med kända gäster.

Toppeladugård har tidigare lytt under Häckeberga slott. En av de mest berömda gäster som besökt slottet är Carl von Linné, som omnämnt slottets trädgård och framförallt den vackra labyrinten i sin Skånska Resa. Björntorps slott ägs av familjen Gyllenkrok och användes vid inspelningarna av Kulla-Gulla. Dramatikern Lars Norén bodde i Genarp från 6 till 15 års ålder. Den världsberömde organisten och kompositören Karl-Erik Welin är född och uppvuxen i Genarp.