Lite mer om Genarp

Geografisk placering
Genarp ligger i Lunds kommun vackert beläget vid Romeleåsen En en av anledningarna till att man vill bo här är den fina naturen som inbjuder till lugna promenader, cykling eller löpning i skog och kuperad terräng. Sedan några år är Genarp en populär inflyttningsort, vilket märks inte minst på alla nybyggda bostäder. I översiktsplan (ÖP) finns det nämnt att 500 bostäder ska byggas på sikt. Ungefär 3700 personer bor här.

Barn i byn
Den som besöker friluftsbadet en solig sommardag kan snart konstatera att en hel del av byinvånarna är mellan 0 och 5 år. Barnomsorgen sköts av de fyra förskolorna eller dagbarnvårdarna, och de äldre barnen går antingen på Häckebergaskolan eller på Genarps skola. På den senare t.o.m. nionde klass.

Fokus Genarp
Genarp kännetecknas också av ett starkt engagemang för tätorten. Under det senaste ett och ett halvt år har man tillsammans med Lunds kommun jobbat med ett gemensamt projekt, Fokus Genarp, för att staka ut vägen om hur orten ska utvecklas i olika frågor. Ett stort antal föreningar bidrar till en god sammanhållning och en aktiv fritid.

Närservice
Närservice uppehålls av två dagligvarubutiker, järnhandlare, två pizzerior och en spansk tapasrestaurang. Dessutom finns två första klassiska restauranger utanför tätorten, The Lodge och Häckeberga slott. Distriktssjuksköterska finns mitt i samhället. Märkesbilverkstad och två andra bil & däckverkstäder finns också. Hantverkare finns det gott om och dessa gör ett bra arbete.

Lokaler
Fritidsgård med stor idrottshall och gym ligger centralt i byn. Det finns ett Medborgarhus som rymmer utöver en stor samlingssal ortens bibliotek även lokaler för föreningar.

Företag i byn
Genarp är till ytan Lund största kommundel och här finns över 500 registrerade företagare varav ca 20% av de aktiva företagarna är med i Genarps Företags Grupp (G.F.G).

Fritidsaktiviteter
Den fritidsverksamhet som ökar mest är mountainbikecykling med besökare från stora delar av Skåne inkl. Danmark och Tyskland. Det finns numera speciella cykelslingor i vår fina natur. Innebandy är också en sport som växer rejält utöver de andra idrottsverksamheterna som fotboll, tennis, kampsport, skytte, boule, löparsektion, scoutkår och Friluftsfrämjandet.

Genarps kyrka
En av Genarps sevärdheter är kyrkan, som är den enda kyrka som uppfördes i Skåne under 1500-talet. Den byggdes av godsherren Hack UlfstandHäckeberga slott. Nära byn ligger tre slott varav det största är just Häckeberga slott, som idag ägs av släkten Tham. Det ligger på en ö i Häckebergasjön i naturvårdsområdet Häckeberga strax söder om Genarp och inrymmer idag hotell och restaurang. Här har Stjärnorna på slottet spelats in.

Toppeladugård
Toppeladugård har tidigare lytt under Häckeberga slott men ägs nu av Familjen Wersäll. Den mest berömda gästen som besökt slottet är Carl von Linné, som omnämnt slottets trädgård och framförallt den vackra labyrinten i sin Skånska Resa.

Björnstorps slott
Björntorps slott ägs av familjen Gyllenkrok och användes vid inspelningarna av Kulla-Gulla. Dramatikern Lars Norén bodde i Genarp från 6 till 15 års ålder. Den världsberömde organisten och kompositören Karl-Erik Welin är född och uppvuxen i Genarp.

Flygplatser och storstäder
Genarp ligger nära två flygplatser dvs. Malmö Sturup Airport bara 15 min från Genarp och så klart Copenhagen Airport som man når på ca 45 min. Närheten till storstäderna Malmö och Köpenhamn och den mindre staden Lund gör att utbudet blir mer än tillräckligt.

Genarp i vårt hjärta
Vi vet av egna erfarenheter att bo och verka i Genarp med omnejd är bra för kropp och själ.